Márpedig vannak, akik szeretik Újpestet

2009.08.28. 07:05 -sg-

Előttem az Újpesti Helytörténeti Értesítő XV. évfolyamának 1., 2. és 4. száma, amiből Szily már idézett. (Nincs meg valakinek a 3. szám? Égetően fontos lenne!) Kivételes színvonalú orgánum olyan csodás nyitómondatokkal, mint a "Dr. Plósz Sándor neve úgy csillog Újpest díszpolgárainak sorában, akár a színes mozaik a járásbíróság homlokzatán". Ugyan melyik indexes szerkesztő lenne elég merész ahhoz, hogy olyan lényegre törő címet adjon egy cikknek, mint a "Pállya Celesztin 1917-ben készült hegedűje"? Ugyan mikor fogunk mi olyan kincset érő témákat találni, mint az ajkacsingervölgyi kriptongyár (amit sajnálatos módon még nem nyilvánítottak műemlékké)? Ugyan mikor fogja bármelyik újságírónk olyan kompromisszumokat nem ismerő oknyomozó munkával feltárni az igazság bármely kis szeletét, mint Krizsán Sándor a káposztásmegyeri lakótelep történetét az évszámok tükrében? Tudta ön például, hogy 1991-ben rendeztek először gokartversenyt a Homoktövis utcában? És hogy 1995. december 31-én szűnt meg a KÁCSAKÖ? Vajon lesz-e legalább ennyire részletes helytörténeti szemle Óbudán? A választ sejtjük, és nehéz szívvel ismerjük be: bármilyen mennyország vár minket a III. kerületben, egy 32 oldalon nyomott, negyedéves folyóirat nagyon fog hiányozni nekünk. Egyébként a költözésünk napja éppen az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. dolgozói által végrehajtott sikeres sztrájk 82 éves évfordulóján lesz.

4 komment

Címkék: lelet újpest káposztásmegyer

A bejegyzés trackback címe:

https://koltozes.blog.hu/api/trackback/id/tr991342331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arongeri 2009.08.28. 11:54:15

Pont újságuk ne lenne? Kéthetente!!! www.obuda.hu/media_obuda_ujsag

Sőt, TV is van!

lilcsi007 2009.08.29. 01:27:04

"Dűlőre jutunk" és Póklapok.
Csak kettő a remek felhozatalból!
Sajnos nem vagyok helyi lakos, így kevéssé olvasom, ellenben írtam bele! :D

roj23 2009.09.01. 23:02:32

Kedves -sg-!

Hol vagyunk már a XV. évfolyamtól! Lassan a XVI-dikat is befejezzük. Ha az Index munkatársaként nem az elköltözéskor jelezte volna, hogy ennyire érdekli, hová is csöppent a szerkesztősége, szívesen fölvettük volna a tiszteletpéldány-listára. Az Árpád úti Café4 és a Burger King fogadjunk, hogy minden kollégájának megvolt, de ha a városrész múltjához kötődő színházak, vendéglők és kávéházak nevét sorolnám (örülhet! Nem fogom - inkább megírom az Értesítőben) ugyanolyan gyermeki vigyorral emlegethetné azokat is, mint az ajkacsingervölgyi kriptongyárat.
Ironikusnak (inkább röhejesnek) szánt kommentjében kiemel néhány témát, címet és mondatot a szekrény alól előkerült lapszámból. Jól esik, hogy mielőtt a papírkosárba dobta volna, belelapozott. Így legalább biztosak lehetünk benne, hogy találkozott már Pállya Celesztin és Aschner Lipót nevével. (Káposztásmegyeren járt már?) Azt azonban sajnálom, hogy leragadt az ön által gyöngyszemként kiemelt mondat képzavarosnak hitt, csöpögős metaforájánál, és emiatt elvesztette a finom humorérzékét.(Volt ilyene egyáltalán vagy csak a rusztikus humor kedvelője?) Mert ha tudná, hol az újpesti bíróság, talán elment volna oda, felnézett volna az említett címerre,és annak pont az ellenkezőjét látta volna, amin most jóízűt kacagott. (Dr. Plósz Sándor nevét ugyanis épp úgy nem ismerték Újpesten, mint amennyire a címer sem ragyogott).
Talán túl hosszúra sikerült a kommentem, bocsánat, ez az Ön műfaja. Hasonló mélységű kutakodást kívánok Óbudán is. (Vigyázat, az sokkal korábbi település, mint Újpest!)
Üdvözlettel: az ÚHÉ szerkesztője.
UI.: A hiányzó tavalyi 3. számot szívesen pótoljuk.

deejee 2009.09.02. 17:55:45

+Tisztelt -sg- !

Mi akik itt Újpesten szenvedő alanyai voltunk az Önök költözésének, amit hihetetlen "szakértelemmel"" 3 nap alatt tudtak lebonyolítani a kis halk kerekes kocsijaikkal, melyek a mult századiak/ tényleg ez után is lehetne kutatni/ voltak, hihetetlen modern eszközeikkel / persze arra megfelelnek hogy Önök szinvonalának megfelelő cikkeket írjanak rajta/ kicsit megdöbbentünk hogy 1 nappal költözés után már ezt hozták le Újpestről! Az Újpesti Helytörténeti Értesítő nagy örömömül szolgál hogy ennyire nem tetszik Önöknek, mert ha nem így volna akkor az is az Önök bulvár, trágár stb. arculatát tükrözné. És igen Újpesten vannak akik nagy örömmel olvasnak arról hogy mi történt, mi történik városrészünkben! Sajnos az Önök igényeinek nem tudtunk megfelelni, nagyon szomorúak vagyunk javasolni fogom hogy a Polgármesteri Hivatalra tűzzük ki minden szeptember 1-én a fekete zászlót e költözés emlékére. Véleményem szerint ha Önöknek egy Krizsán Sándoruk lenne, nem tartanának ennél a szinvonalnál. Tudom az embereknek kell a bulvár, trágár mocskolodás de ebben valóban élen járnak! Előre is sajnálom szegény Óbuda népét, akik most ezt el kell viseljék, bár csak szigorúan költözés után! Jobb a békesség! Ha ezelőtt csak egyszer is olvastam volna ezen oldalaikat, egyetlen színházjegy sem került volna munkatársaikhoz, pedig némelyikért elég sokat rohangáltam! További sikeres munkát, Önök előtt az ígéretes jövő! Üdvözlettel, D. Judit 12 üzlet az Önök szinházjegy beszerzője
süti beállítások módosítása